FAQ
veelgestelde vragen

Geen vraag is te gek! staat uw vraag er niet tussen, neem gerust contact op.

Is er een vergunning nodig om te kappen in eigen tuin?

In een aantal gemeenten in Nederland is het nodig om een vergunning aan te vragen voor het kappen of terugsnoeien van uw boom. De gemeente noemt dit een houtopstand. Via het omgevingsloket kunt u zelf een vergunningcheck doen. Het omgevingsloket is te vinden op de website www.omgevingsloket.nl.

Heeft u vragen over het aanvragen van een vergunning of bent u niet zeker of er voor de kap van uw boom een vergunning benodigd is, neem dan contact met ons op.

Kunt u een boete krijgen voor het kappen van een boom zonder vergunning?

Ja, als u een boom kapt zonder de vereiste vergunning waar dat wel nodig is, kunt u een boete krijgen. De hoogte van de boete varieert per gemeente en de ernst van de overtreding.

Hoe zit het met het broedseizoen en kappen of snoeien van bomen?

Voor het broedseizoen staat geen vaste periode in de wet omschreven. Wel geven sommige gemeentes bij het verstrekken van de vergunning aan dat een boom alleen gekapt mag worden buiten de periode maart tot en met juli om.

Wel is in de wet omschreven dat het verboden is vogels te verstoren tijdens het nestelen en broeden. Dit betekent dat de boom op dat moment niet gekapt kan worden. Met snoeien zal gekeken moeten worden of er gesnoeid kan worden zonder in de buurt van het nest te komen, dat is per project verschillend.

Wat is het beste moment voor het kappen van een boom?

Wanneer een boom gekapt wordt maakt voor ons niet uit. De takken worden versnipperd, als daar blad aan zit wordt dat mee versnipperd. Dit brengt geen extra werk of kosten met zich mee.

Kan snoeien van een boom het hele jaar door?

Veel boomsoorten kunnen het hele jaar door gesnoeide worden. Echter de boomsoorten waarvan de Latijnse naam met een A, B of C begint kunnen alleen gesnoeid worden wanneer ze vol in het blad staan. Deze bomen hebben anders grote kans om ‘dood te bloeden’ als gevolg van de snoei.

Is snoeien goed voor een boom?

In basis is snoeien van een gezonde boom nooit goed. Hier zijn twee redenen voor. Ten eerste ontstaat er een snoeiwond waar een tak afgezaagd wordt. Deze wond kan geïnfecteerd raken of inrotten waardoor de boom uiteindelijk zijn levensvatbaarheid verliest. Ten tweede gaat de boom de energie die normaal naar de verwijderde takken ging kwijt moet. Dit gebeurt in de vorm van snelgroeiende rechte takken, zogenaamd waterlot. Dit waterlot moet periodiek weer opnieuw gesnoeid worden.

Wij adviseren daarom ook een gezonde boom niet te snoeien tenzij dit echt noodzakelijk of wenselijk is.

Is er een vergunning nodig om om te laten frezen in eigen tuin?

Voor het wegfrezen van een boomstronk is geen vergunning nodig. Wel is het verplicht om een KLIC-melding te doen. Door de melding te doen worden de actuele gegevens van de kabels en leidingen in de grond aangeleverd waardoor we zeker weten dat we die niet raken.

Kan er ook dieper gefreesd worden dan 15 centimeter?

Ja, het is mogelijk dieper te frezen dan 15 centimeter onder maaiveld. Echter is onze ervaring dat 15 centimeter ruim voldoende is om tegels, gras of een bodembedekker terug te plaatsen op de plek van de stronk. Dieper frezen betekend namelijk ook hogere kosten.

Groeien wortels door na het kappen van een boom?

De wortels van een gekapte boom groeien niet meer door. Afhankelijk van de soort boom kan de stronk wel één of meerdere keren opnieuw uitlopen. Dit kan voorkomen worden door de stronk tot onder maaiveld weg te frezen.

Mag u een boom op de erfgrens kappen?

Het kappen van een boom op de erfgrens is vaak gebonden aan specifieke regels en vereist mogelijk toestemming van de buurman. Raadpleeg het Burgerlijk Wetboek (Boek 5, Titel 4) voor meer informatie over dit onderwerp.

Voor particulieren met kleine of grote tuinen

Elke opdracht behandelen we met dezelfde aandacht.

Veel expertise voor maximale veiligheid

Ervaring en kennis door gebundelde krachten.

Vlotte communicatie & heldere afspraken

U kunt van ons altijd een reactie verwachten.

Wij laten uw tuin weer netjes achter

Wij zijn tevreden als u dat ook bent!